Vés al contingut (premeu Retorn)

Sou a: Inici / Monitoratge d'infraestructures / Documentació / Manuals / Manual de l'usuari

Manual de l'usuari

Login

Per poder accedir a l’aplicació, haurà d’utilitzar el seu usuari i contrasenya de la UPC. Abans però, ha d’haver estat donat d’alta pel seu cap d’unitat o equip. Una vegada dins, podrà seleccionar en quina unitat o equip vol treballar, en el cas d’estar-hi registrat en més d’una. Per exemple, vostè podria ser responsable d’un equip però només membre d’un altre.

                      image6.png

Per canviar d’equip disposa d’un selector a la part superior de la pàgina una vegada hagi entrat amb el seu usuari. Una vegada fet el canvi, la pàgina s’actualitzarà automàticament.

Menú

Una vegada hi accediu, visualitzareu el Configuració on hi podreu trobar tots els servidors que teniu monitoritzant. A part, al menú lateral, disposem de diversos apartats.
                                                                                image1.jpg

El primer d’ells, anomenat
Consola, consisteix en la pantalla de visualització de l’estat dels servidors  així com l’historial d’aquests. En tercer lloc tenim el apartat de Qualitat de Servei i en cas de tenir permisos suficients, veureu un quart menú que us donarà accés a la llista dels usuaris del vostre equip així com l’opció per donar-hi accés a nous membres. El cinquè menú anomenat Historial consisteix en el registre d’accions que heu realitzat a la plataforma. Finalment, veureu l’apartat de Documentació que esteu llegint actualment i on trobareu informació relativa a l’ús de l’aplicació, configuració de servidors i descripció de plantilles. Aquest menú pot amagar-se si fem clic a la icona a la dreta del logotip de la UPC.

Configuració

Aquesta és la pàgina principal de configuració i a la que sereu redirigits quan accediu a l’aplicació. Cal tenir en compte que aquesta pàgina és només de configuració, no podeu veure en quin estat es troben els nostres servidors, per fer-ho, ens dirigirem a l’apartat de Consola. Disposem d’una barra de cerca per tal de filtrar els servidors per nom i així localitzar-los més fàcilment.

                           image15.png

Agrupacions

Els servidors es poden agrupar per tal de tenir-los ordenats. Per crear una agrupació només cal fer clic al botó corresponent de la part superior i donar-li nom.

Una vegada fet això ja podrem afegir-hi màquines. Veurem que l’agrupació en concret disposa de tres icones a la part superior dreta. Podem editar el nom, eliminar-la o afegir-hi servidors. No podrem eliminar una agrupació fins que no haguem eliminat tots els servidors.

Notificacions

Tornant a la pàgina anterior, veurem que per cada màquina tenim una casella per activar o no les notificacions. Aquesta casella servirà per indicar si volem rebre o no els canvis d’estat de la màquina i de les seves alarmes. A més, trobarem una icona per desar-la com a preferit de manera que puguem filtrar i veure només aquelles màquines desades d’aquesta manera més ràpidament fent clic a la mateixa icona de la barra de cerca. Per eliminar una màquina només cal fer clic a la icona corresponent també a la part inferior.

Consola

En aquesta pantalla podreu veure les vostres màquines i alarmes així com filtrar-les per agrupacions. Heu de tenir en compte que tots els canvis que hagueu fet en l’apartat anterior poden trigar fins a 15 minuts en veure’s reflectits en aquesta pàgina.

             image9.jpg

Usuaris

Rols d'usuaris

Existeixen diferents rols pels usuaris en funció de l'ús que hagin de fer de l’aplicació:


Visualitzador: Rol per defecte dels nous usuaris. Permet veure les màquines sense poder editar-les.
Editor
: Aquest rol permet editar els paràmetres configurables de les màquines afegides. No pot eliminar màquines ni administrar usuaris.
Administrador: Permet administrar les màquines i els usuaris del seu equip.

Alta de nou usuari

Des d’aquí podreu donar d’alta un usuari nou al vostre equip. Per fer-ho, només cal que feu clic al botó corresponent i hi indiqueu el seu usuari i correu electrònic.


                                                 image7.png

Heu de tenir en compte que l’usuari ha d’existir al directori de la UPC donat que és el que utilitzarà per accedir-hi. El correu indicat serà aquell on l’usuari en qüestió vol rebre les notificacions, si és el cas. Per defecte, tots els usuaris tenen el rol de
Visualitzador.

Editar usuari existent

En cas de voler editar un usuari, ho podem fer fent clic a la icona corresponent.

                                                 image8.png

Podrem canviar els seus permisos, és a dir, el rol que té, així com, com rebrà les notificacions. Podeu seleccionar més d’un tipus d’avís o cap,  si és aquest el cas, l’usuari no rebrà mai cap notificació. Heu de tenir en compte que si doneu a un usuari els permisos
Editor o Administrador, podran eliminar màquines, i amb l’últim, també usuaris.


Afegir màquina per monitoritzar

A l’afegir una màquina ens situem a Configuració i pressionem el botó “+” a l’agrupació on volem el nou host. Seguidament haurem d’introduir el seu nom, l’àlies (opcional) i la seva adreça (IP o URL) així com la plantilla que li volem aplicar (Per més informació sobre les plantilles ves a l'apartat del document on s’explica cadascuna d’elles).

                                                

índice.png

 

Nota: Cal tenir en compte no afegir un host amb la mateixa IP que un d’existent ja que es podrien trepitjar entre ells.

Hem de tenir en compte que nosaltres hem d’haver configurat prèviament el servidor per tal que aquest pas funcioni correctament. Per saber com fer-ho, ens podem dirigir a l’apartat de configuració i fer el que s’indica segons la plantilla que triem (SNMP, Nagios o SSH). Una vegada afegit veurem que automàticament s’hi hauran afegit alarmes. Per exemple, si hem triat la plantilla de Linux d’SNMP, haurà afegit la CPU, comprovació de disc així com el swap. Si volem afegir alguna alarma més, només cal fer clic a sobre del nom del servidor o editar-lo amb la icona que apareix a la part inferior. Una vegada en mode edició, veurem a la part superior que podem modificar certs valors del servidor. A més, a la part inferior tenim llistades les alarmes que podem configurar si hi fem clic.

                          image14.png

A la configuració de l’alarma podem personalitzar-la així com indicar valors a les macros que s’expliquen a l’apartat de plantilles. Una macro és un valor per un identificador donat de manera que es pugui aprofitar a l’hora d’executar-ho. Per exemple, una macro que sempre es repetirà serà la de critical que indica el valor pel qual l’alarma està en aquest mode.

Historial

En aquest apartat disposeu d’una llista amb totes les accions que heu realitzat. En cas de ser Administrador, també podreu veure les accions realitzades per altres membres del vostre equip.

Documentació

En l’apartat de documentació teniu tota la informació necessària referent a l’aplicació dividida en 3 apartats.

Manual de l'usuari

En aquest apartat s’explica l’ús de l’aplicació pels usuaris, de manera que entenguin totes les funcionalitats que ofereix.

Plantilles: Instal·lació, ús i configuració

Aquí s’hi pot trobar tota la informació referent a les plantilles de les alarmes que s’utilitzen per a la monitorització i així entendre a quina informació accedeixen i com la tracten.

Instal·lació i configuració d'agents per monitoritzar

Aquest punt conté una guia d’instal·lació i configuració pels diferents mètodes de monitorització que ofereix l’aplicació.

Logout

Per poder sortir de l’aplicació hem de fer clic al nostre nom d’usuari situat a dalt a la dreta de la pantalla i seguidament pressionar Sortir.

                     image10.jpg